Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu

ÇOMÜ Bayrağı Antarktika'da Dalgalanacak

Yüzlerce kilometrelik buzullardan oluşan, ulaşılması zor, dünyanın en soğuk ve rüzgarlı kıtası Antarktika'ya Türk bilim adamları ilk kez toplu olarak gidiyor. Aralarında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Görevlisi Melike İdil Öz'ün de bulunduğu 7 farklı üniversiteden 14 araştırmacı ile 15 gün boyunca zorlu yaşam koşullarında bilimsel araştırma yapılacak.

Ulaştırma, denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın desteğiyle 2012'de başlatılan Antarktika'da üs kurma çabaları sonuç verdi. Konuyla ilgili ÇOMÜ'lü akademisyen Melike İdil Öz şunları katardı:

''Antarktika dünya sistemi için en önemli bölgelerden biri, bölgede farklı ülkeler tarafından gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar var. Biz de 7 üniversiteden farklı disiplinlerde 14 araştırmacı ile Antarktika'ya bir bilim seferi düzenliyoruz. Projeye, buzul, okyanus, deniz, iklim, yabancı canlı türleri, iklim değişikliği, yabancı türler, denizel biyoçeşitlilik, sağlık, tıp konularında çalışan Türk uzmanlar katılacak ve önümüzdeki hafta düzenlenecek bir basın toplantısının ardından yola çıkacağız.

Diplomatik süreçlerin tamamlanmasının ardından, hava – deniz gibi tüm zorlayıcı şartlara rağmen elimizden geldiğince çalışmalarımızı yapacağız ve kendi uzmanlığımızda örneklemelerimizi yapıp 17 Nisan 2016'da seferi tamamlayacağız. Ülkemi ve üniversitemi Antarktika'da temsil etme şansına erişeceğim.''

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer ise üniversitenin adının bilimsel başarılarla duyulmasından duyduğu memnuniyeti belirtti ve şunları söyledi:

''Uzun Yıllardır Beklenen Çalışma Gerçekleşiyor!''

''Antarktika, üzerinde normal bir yaşam bulunmayan devasa bir kıta. Fakat bölgede 15 farklı ülke tarafından kurulmuş bilimsel araştırma üsleri var. Birçok farklı ülkenin bilimsel çalışma yapan üssünün bulunduğu yerde Türkiye'nin bir çalışmasının bulunmaması büyük eksiklikti. Bu eksiklik Türkiye'deki birçok bilim adamı tarafından tespit edildi ve uzun süredir Antarktika'da bir Türk Bilim Araştırma Üssü kurulması için çaba sarf ediliyor. Bu çalışmaların bir kısmına bir hukukçu olarak ben de dahil oldum.

Hükümetimizin Dış İşleri Bakanlığı'nın Antarktika'da bir üs kurulması için çabaları uzun yıllardır var. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın üstün gayretleri ve İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bayram Öztürk'ün öncülüğünde gerçekleşen çalışmalar neticesinde Ukrayna Ulusal Antarktik Bilim Merkezi ile işbirliğinde bir araştırma üssümüz kuruluyor. Merkezin kurulması ile aralarında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi araştırmacılarının da bulunduğu 7 farklı üniversiteden araştırmacılar keşif ziyaretine başlayacak.

''ÇOMÜ Bayrağı Antarktika'da Dalgalanacak''

Üniversitemiz adına buna çok önem veriyoruz. Çünkü ÇOMÜ'nün bilimsel kalitesiyle adından söz ettirmesini istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam edecek. Bilimsel çalışmalara katılan, uluslararası çalışmalara katılmaya hak kazanan bütün hocalarımızı sonuna kadar destekleyeceğiz. ÇOMÜ'lü öğretim görevlisi Melike İdil Öz, Antarktika'ya Türk Bayrağının yanı sıra ÇOMÜ Bayrağını da yerleştirecek. Üniversitemiz adına tarihi bir an gerçekleşecek. Bu anlamda hocamızla gurur duyuyoruz, kendisini çalışmalarından dolayı tebrik ediyor ve her zaman destekleyeceğimizi belirtiyoruz''
49-jfdt-r1.jpg

49-jfdt-r2.jpg